12/11/08

Moodel o Dokeos?? Quin triar?

En primer lloc cal destacar que Moodle i Dokeos no són els únics LMS amb llicència Open Source, però si són els més emprats, amb més de 1,000 instal·lacions cada un. 

Moodle es va inciar en la Curtin University of Technology, i es basa en el model pedagògic del constructivisme social, és a dir, en l'establiment de comunitats entorn a un tema que realitzen activitats, reflexió crítica, etc... Aquest fet marca la seva organització i la seva interfície, construida entorn a 3 models de interacció on-line:
- Weekly, on tota la interfície gira entorn de la assignació d'activitats setmanals.
- Topics, en la que queda organitzada en torn als temes proposats en el curs.
- Social, on l'eix central del curs passa a ser un foro de discussió. 

Dokeos es va iniciar en la Université catholique de Louvain, i té un model una mica distint del  Moodle. La interfície del Dokeos s'organitza en torn al concepte de curs com una agrupació de distints tipus de recursos: continguts, foros, auto-avaluacions, descàrregues.... 
Segons el tipus de model pedagògic emprat, serà més o menys fàcil impartir-lo emprant una plataforma o l'altra. 

En definitiva, i segons l'opinió d'alguns autors, Moodle s'adapta millor als cursos més basats en la interacció entre els participants; mentre que Dokeos és millor per dur a terme un curs en modalitat auto-estudi amb elements de col·laboració i comunicació.

En tot cas, sempre hi ha una gran diversitat d'opinions entorn a aquestes dues plataformes, i cada un en té la seva.